';

Daniel Wenzel

Daniel Wenzel

Fotograaf, Lightshaper, Digital Artist, eigenaar, idioot

Image module
Image module
Image module
Image module

“Sparren met elkaar. Tot nóg betere resultaten komen. Studio 17X laat mij en anderen excelleren.”

Het is begin 2018 als een langverwachte wens in vervulling gaat. Samen met zijn vrouw Eva richt hij Studio 17X op. Het bedrijf krijgt een uniek concept mee, waardoor de klant nog beter kan worden bediend. In gesprek met Daniel Wenzel, fotografieliefhebber en lid van het Master Photographers Network. Een grappenmaker met een hoge dosis enthousiasme, maar vooral: een doorzetter pur sang. “Uiteindelijk ben ik net zo lang aan het klieren totdat het me lukt.”

Kun je jezelf in één zin beschrijven?

“Ik ben een enthousiaste fotograaf die niet van ophouden weet. Geen klus is me te gek, ik laat me niet afschrikken door wat dan ook. Voor een optimaal resultaat moet ik het werk soms even laten rusten, maar ik maak het af. En de beelden, die moeten perfect zijn. Een halffabricaat is waardeloos voor mij.”

Dat was meer dan een zin, maar vertel eens: waarom ben je met Studio 17X gestart?

“Bij grote opdrachten stond ik er alleen voor. Ik wilde graag met mensen kunnen sparren over mijn ideeën. Ik zit dan wel al heel wat jaren in het vak, soms heb je behoefte aan bevestiging. Zit ik op het juiste pad? Of neem ik de verkeerde afslag? Het is heel fijn om nu met Maurice te discussiëren over een concept. Hij kan je ogen doen openen, voor nieuwe impulsen zorgen. Dat laat mij en anderen excelleren en komt het resultaat alleen maar ten goede. Het voordeel voor de klant is ook dat we een totaalpakket kunnen bieden. Van creatief concept tot tekst en van portret tot Wallart. Studio 17X is daarnaast ook beschikbaar voor verhuur. Het is zoveel meer dan alleen fotografie.”

Interessant. En waaruit bestaat je takenpakket bij Studio 17X?

“Ik ben Lead Photographer en geef creatieve leiding aan Studio 17X. Als er een project binnenkomt, stuur ik dat en zet ik de lijntjes uit. Mijn werk bestaat met name uit fotografie en het ontwikkelen van concepten. Ik zie toe op de kwaliteit van de beelden en doe ook de nabewerking ervan. Fotograferen zit in mijn bloed, concepten ontwikkelen laat me de tijd doen vergeten. Door Studio 17X komen we nu tot nog betere concepten. Als ik met de opdrachtgever om tafel zit, gaan de radertjes meteen al draaien. De meeste energie krijg je toch van een blije klant door een geslaagd eindbeeld.”

That’s the spirit. Is het hard werken?

“Dat kun je wel zeggen, ja. Ik zeg altijd: wij gaan door waar anderen gillend wegrennen. Een combinatie van moeilijkheid, omvang en tijd gaat sommige fotografen te ver. Ik zorg dat ik het kan, leg de lat hoog. Door ambitieus te zijn, verleg je je grenzen. Ik ben benieuwd of ik over 10 jaar alles heb bereikt wat ik zou willen bereiken. Waar ik sta met Studio 17X. Wanneer ik iets heb bereikt, staat het volgende doel alweer voor de deur. Dat ongedurige zit in mijn karakter.”

Een harde werker én ongedurig van aard. Hoe kom je op een vrije dag tot rust?

“Door ’s ochtends vroeg te beginnen met sporten. Lekker hardlopen of fietsen. Om daarna met het gezin eropuit te trekken. Over het strand banjeren of naar de bioscoop gaan. En wie houdt er niet van lekker eten? Dat kan ik een restaurant zijn, maar ook op de hoek van de straat bij een cafetaria. Gezelligheid met mijn gezin is erg belangrijk voor me.”

Om het beeld compleet te maken: met welke vijf foto’s zou je jouw leven omschrijven?

“Dat is met de laatste serie die ik heb gemaakt. Beelden met veel chaos, je ziet van alles door de lucht vliegen. Ik ben niet alleen zelf ongedurig, het is ook heel chaotisch om mij heen geweest. Het leven gaat met ups en downs en we hebben ook even getwijfeld aan Studio 17X. Maar we hebben onze rug gerecht en ondanks alle chaos zit er ook veel humor in de beelden. Dat is eigenlijk een afspiegeling van mezelf en mijn leven. Tussen mijn oren voel ik me 30 jaar jonger. Het is een cartoonistische denkwijze. Ik kan iets voor me zien en er heel hard om lachen. Humor lacht wat van de chaos weg, het relativeert de boel. Dat is hoe ik het graag zie.”